Usikkerhet rundt forsikringer

Hvem tar regningen om du blir syk på faglig reise i utlandet?

(Publisert i Forskerforum 4/12)

Du er kanskje på en konferanse i USA og presenterer et paper. Du er på såkalt tjenestereise, og alt er vel så langt. Men når du først har reist over havet, er det jo synd å ikke benytte anledningen til også å kikke innom en annen konferanse, eller ta turen innom noen relevante arkiver, eller kanskje møte kollegaer ved andre institusjoner. Arbeidsgiver innvilger derfor midler til en såkalt tilskuddsreise etter at selve tjenestereisen er avsluttet. Problemet er bare at brått gjelder ikke de vanlige forsikringsbestemmelsene lenger.

– Om du er på jobb, er du forsikret som statsansatt, med staten som selvassurandør. Men om du ikke er på tjenestereise, men derimot på tilskuddsreise, er du ikke definert som å være på jobb. Skulle det da skje en eller annen ulykke, kan du få problemer om du ikke har tegnet egen reiseforsikring, sier Eirik Rikardsen, leder av tariffseksjonen i Forskerforbundet.


Har sendt brev til KD

– Arbeidstaker på reise skal være forsikret. Men det er en del uklarheter i regelverket, og derfor skrev vi et brev til Kunnskapsdepartementet (KD) i januar, som vi ennå ikke har fått svar på, forteller Bente Guttormsen, seniorrådgiver ved personal- og organisasjonsavdelingen ved Universitetet i Agder.

Løsningen så langt er å betale reisen med kredittkort, slik at kortselskapenes reiseforsikring trer i kraft.

– Men ikke alle ansatte kan eller vil bruke kort. Noen er kanskje ikke kredittverdige. Andre kan for eksempel ha religiøse motforestillinger mot kredittrentesystemet, sier Guttormsen.

Rikardsen på sin side advarer mot å stole for mye på kortene.

– Det er gjerne slik at merparten av reisens utgifter skal være betalt med dette ene kortet for at forsikringen skal være gyldig. Har man betalt en konferanseavgift på annet vis, kan man lett komme under den grensa.

Mangler forsikringsbevis

Og selv om du faktisk er på ordinær tjenestereise, kan du også da få problemer.

– Våre ansatte reiser jo uten noen form for håndgripelig forsikringsbevis. Om du faller om på gaten i utlandet, er det neppe bare å rope ut at du er norsk statsansatt, og så er alt i orden, sier Guttormsen, som håper på en snarlig avklaring fra KD.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *