Tidsskriftene på offensiven

Med egen forening og 450.000 fra Kulturrådet skal de norske tidsskriftene opp og fram i lyset. Vi kan ikke fortsette å sitte på hver vår holme, sier Samtidens Eva Løveid Mølster.

(Først publisert i Klassekampen 19.05.2004.)

Hun er redaksjonssekretær i Samtiden og nyvalgt leder i Norsk Tidsskriftforening, som etter et års eksistens nå er på offensiven.

– De fleste tidsskrifter kommer ut i det stille og lever sitt eget lille liv. Skal vi overleve, må vi bli langt mer synlige. Det er mange viktige debatter som pågår hos oss, men som altfor få leser.
Dessuten tror jeg mange leter etter leseopplevelser i bøker som de kanskje ikke vet at de også kan få i tidsskriftene, for eksempel i gode essay.

Forbilde

Sverige er et forbilde for alle som gir ut tidsskrifter. En ting er at utgivelsesstøtten der er mer enn ti ganger større enn den er her til lands. Enda bedre er at tidsskriftene har fått til et aldeles utmerket samarbeid, i form av nettportalen www.tidskrift.nu.

500 svenske tidsskrifter er samlet på dette nettstedet. Her kan du få stadige nyheter og oppdateringer, og det er mulig å søke på for eksempel skribentnavn eller temaord, forteller Løveid Mølster.

En tilsvarende nettportal er noe av det Norsk Tidsskriftforening vil få i stand ved hjelp av den økonomiske støtten fra Kulturrådet.
Til å betjene portalen utlyses ganske snart en ledig stilling som koordinator. Andre viktige oppgaver for koordinatoren vil bli å bedre kommunikasjonen mellom tidsskriftene og hjelpe dem med å profesjonalisere redaksjonene.

– De tidsskriftene som er tilknyttet forlag eller store organisasjoner, så som Samtiden og Nytt Norsk Tidsskrift, har allerede et apparat rundt seg til hjelp i for eksempel arbeidet med markedsføring. Men mange tidskrifter mangler disse ressursene og den nødvendige kompetansen. Disse vil nå kunne få tilbud om markedsføringsskurs og hjelp til korrektur og søknadsskriving.

Mister abonnenter

Bibliotekene er viktige abonnenter for tidsskriftene. Men på grunn av skral økonomi i kommune-Norge er det stadig flere av disse som velger å ikke fornye abonnementet. Norsk Tidsskriftforening håper at økt oppmerksomhet rundt og interesse for tidsskriftene kan motvirke denne trenden.

– Dessuten vil vi få til et bedre samarbeid med bokhandlerne.
Mange av dem opplever at hvert tidsskrift kjører sitt eget løp, og at det kan være vanskelig å komme i kontakt med redaksjonene. En løsning kan være at vi tilbyr salgspakker og stands med et assortert utvalg tidsskrifter, sier Eva Løveid Mølster.

Norsk Tidsskriftforening henvender seg i første omgang til de tidsskriftene som mottar støtte fra Kulturrådet. Foreløpig har foreningen vel 50 medlemmer, men håper å få et tyvetalls flere i løpet av året. Medlemsskapet er gratis.

Nytt styre

Foreningen hadde nylig årsmøte hvor det ble valgt et nytt styre, bestående av Janike Kampevold Larsen (Vinduet), Jan Egil Norvik (Kontur), Hilde Sandvik (Syn og Segn), Åse Brandvold (Vreng), Martine Aurdal (nytt, foreløpig navnløst feministisk tidsskrift), Mina Nærland (Utflukt) og Grete Danielsen (Filologen). Eva Løveid Mølster overtok som leder etter Knut Olav Åmås.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *