Saftig sirkus

Nysirkus seksten dager til ende, uten elefanter, men med EU-finansiering. Det er Delta Juice & Cirkus, Fredrikstads største festival gjennom tidene.

(Først publisert i Klassekampen 22.05.2004.)

Festivalen åpnet 13.mai og pågår til og med 28.mai. Til sammen 200
aktører fra ti land sørger for 16 dager fylt av forestillinger, workshops, gateparade, utstilling og videokunst. Fellesbetegnelsen er nysirkus, der duske-elefanter og trippende pudler er satt fri, og artistene i stedet har latt seg inspirere av dans, akrobatikk, gjøgling og teater.Flere av arrangementene kjører to løp: et for ungdomsskoleelever på dagtid, og et for alle og enhver på ettermiddags- og kveldstid.- Det hadde ikke vært praktisk mulig å sende disse forestillingene ut på turne på skolene, så derfor henter vi heller elevene hit, forteller Nina Dahl fra Delta K Østfold. De er kunstnerisk ansvarlige for Den kulturelle skolesekken i Østfold, et nasjonalt politisk tiltak som skal bidra til at elever i grunnskolen får et profesjonelt kulturtilbud.Felles løft

Sammen med friteatergruppa Studio Actoris, kulturskolen i Fredrikstad og St.Croix-huset har Delta K forberedt festivalen et års tid.

– I stedet for å holde på med ting på hver vår tue bestemte vi oss for å slå oss sammen og løfte prosjektene opp til en festival. Og så oppdaget vi hvor stort kontaktnett vi egentlig har, sier Dahl.

Dermed har festivalen kunnet hente inn Teatret OM og Odinteatret fra Danmark, videokunstneren Sven Påhlsson, og Leris Colombaioni og Gruppo Sbandieratori di Fossano fra Italia. Sistnevnte har tatt opp mer enn 500 års tradisjoner med flagg-jonglering og formasjoner, mens Colomabaioni er foreløpig siste generasjon i en italiensk familie som helt siden 1500-tallet har viet seg til klovneri. Både han og flaggtruppen har hatt workshops for ungdomsskoleelever som siden viste sine kunstner i en stor parade lørdag.

EU-finansiering

Det største arrangementet er likevel forestillingen ITHAKA, et pionerprosjekt innenfor området nysirkus. Bak prosjektet står Norsk Kulturskoleråd med finansiell støtte fra EU, der formålet er å utvikle feltet nysirkus og øke rekrutteringen til denne kunstformen. I alt 150 ungdommer fra Belgia, Danmark, Sverige, Nederland og Norge deltar i forestillingen, som forteller historien om Odyssevs reise.

– Den store maskinhallen i Fredrikstad Mekaniske Verksted er blitt bygget om til en «kulturkatedral», og her vises de store forestillingene. Dessuten skjer det ting i St.Croix-huset og på gata, forteller Nina Dahl.

Og navnet på festivalen, Delta Juice & Cirkus?

– «Delta» er dels inspirert av Glomma-deltaet vi ligger ved, og dels av verbet «delta», pluss at det er jo navnet på oss som står bak Den kulturelle skolesekken. «Juice» er en parallell til Studio Actoris’ teaterserie SAFT Scenekunst Adresse Fredrikstad, opplyser Dahl.

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *