Podcasten Fasad

I forrige ukes Morgenbladet er det intervju med de to kunstnerne Ina Hagen og Daisuke Kosugi bak det litt ubegripelige kunstprosjektet Louise Dany. Men det som er mest gøy, er at de oppgir Katarina Bonneviers bok (og doktoravhandling) Behind Straight Curtains: Towards a Queer Feminist Theory of Architecture som inspirasjonskilde.

[I boken] beskrives blant annet Eileen Grays villa i Frankrike, og det pekes på arkitektoniske virkemidler fra dette huset som eksempler på queer-arkitektur og det Hagen kaller «en slags performativitet i arkitekturen», altså at rom kan ha mange ulike funksjoner. Men samtidig som Gray søkte denne åpenheten, hadde hun nesten hele livet hushjelpen Louise Dany, og hennes rom var ikke en del av Grays progressive ideer, det var så minimalt og lite som overhodet mulig.
– Og derfor valgte vi det navnet, sier Kosugi.
– Fordi vi er opptatt av makthierarkier, og så det som et bra eksempel på at selv om du forsøker å være åpen, er det alltid blindspots du ikke får dekket inn, gjerne rett ved siden av deg. («Ubeleilighetskunstnerne», Morgenblaet nr. 3/20. – 26. januar 2017).

Katarina Bonnevier kjenner jeg fra da jeg bodde i Stockholm for noen år siden, og da navnet hennes plutselig dukket opp her, kom jeg også til å tenke på den serien hun laget for Svensk P1 for noen år siden: Fasad.

Först bygger vi husen och sen bygger de oss. Den byggda miljön, arkitekturen, är inte en neutral bakgrund fri från värderingar. Programmet Fasad handlar om hur denna miljö påverkar människan. Arkitekturen upprättar maktordningar, berättar om vad som är ett önskvärt beteende och distribuerar plats mellan samhällets olika grupper. Men den är också ett medel för förändring, den kan föreslå andra sätt att leva, väcka lust, skapa identitet. Fasad gräver i arkitekturhistorien, bökar i arkitekturpolitiken och lyfter unika berättelser om hus och hem. Det är ett program i gränslandet mellan psykologi och arkitektur som landar i våra egna liv och beteenden omkring byggnadsverk.

Du behøver verken være arkitekt eller ha mange studiepoeng i queerteori for å glede deg over denne tankevekkende serien, som finnes som podcast her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *