Patrick King: Intimate Distance

Du vil merke det allerede idet du går inn gjennom inngangsdørene til foajeen. Noe er annerledes. Lyset, lydene, alt. Plutselig har du dansere rundt deg, som virkelige skikkelser på gulvet, og som projiserte skikkelser på lerretet.

Intimate Distance. Foto: Jörg Wiesner.
Intimate Distance. Foto: Jörg Wiesner.

I 2012 var Patrick King koreograf da Nasjonalballetten møtte breakerne i KingWings, en forestilling som blandet hiphop og ballett. Han gjorde også forestillingen På Sommerslottet, en helaften med ballett, moderne dans, opera og musikk, fremført på Oscarshall.

Nå inviterer han oss inn i en poetisk verden av bilder, bevegelser, lyd og lys. Intimate Distance er tittelen på verket som utspiller seg i foajeen og etter hvert inne på scenen, som et forspill til Barokk Mesteraften, og som en hyllest til Nasjonalballettens dansere.


Som koreograf ønsker jeg å skape alternative måter for både publikum og utøvere til å oppleve dans, for eksempel ved å plassere publikum i sentrum for opplevelsen, sammen med utøverne. Folk flest har aldri stått på en scene. Når de kommer for å se en danseforestilling, ser de den som oftest fra avstand. Tanken min er å la dansen få leves ut som et øyeblikk i livet. Når dansere og publikum deler det samme rommet, oppstår muligheten for å dele en unik liten stund av intimitet.
 (Patrick King.)

Allerede i musikken og lydkulissene ute i foajeen vil du kunne fornemme bruddstykker av melodilinjer og stemninger du senere får høre under selve Barokk Mesteraften. Komponist Leif Jordansson har jobbet med King i en årrekke. Nå har han latt seg inspirere av det tonale i barokkmusikken og lekt seg blant annet med et Bach-tema.

Intimate Distance. Foto: Jörg Wiesner.
Intimate Distance. Foto: Jörg Wiesner.

– Foajeen er helt fantastisk lydmessig. Jeg har aldri opplevd maken. Man kan føre en normal samtale der selv når det er mye folk ettersom akustikken er så god, forteller Jordansson begeistret.

Også lysdesigner Paul Vidar Ramon Sævarang er en viktig bidragsyter i Kings verk.

– Vi har aldri lyssatt foajeen på denne måten før, og det har vært en utfordring å skulle skape en stemning som publikum kan ta med seg videre, inn i salen.

Lyset skal ikke minst bringe de store lerretene med video av Erle Kyllingmark inn i opplevelsen av Intimate Distance. Kyllingmark  har skapt filmer med danserne både i studio og under vann. To dager tilbrakte seks dansere i et stort basseng, der de ble bare flinkere og flinkere til å holde pusten mens de danset.

– På slutten var de så lenge under vann at jeg tenkte at hjelp, nå må de bare komme opp. Den kroppskontrollen disse danserne har, er bare imponerende, sier Kyllingmark.

Intimate Distance er en reise full av bevegelser gjennom vann og vind som leder publikum inn til plassene deres og som drar i gang det som skal skje på scenen. Det er et forsøk på å redusere avstanden mellom publikum og utøverne, å skape en stemning for den påfølgende Mesteraften. (Patrick King)

LagreLagre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *