Noe å melde?

Det er gledelig at styringsgruppa for DUS-prosjektet selv har vært i stand til å se at antall jenteroller var sørgelig få i forhold til gutteroller i denne runden av prosjektet. Det gir håp om en bedring til neste runde, så sant dette er en problemstilling de involverte tar på alvor.

(Innlegg i Klassekampen 20.04.2005.)

Enda gledeligere er det at man forventet at nettopp magasinet Fett ville reagere på skjevheten. Det betyr at vi har klart å etablere oss som den feministiske fortroppen vi ønsker å være.Ønsket om debatt blir riktignok temmelig hult når Eirik Nilssen Brøyn fullstendig diskvalifiserer undertegnede som leser av dramatiske tekster, ute av stand til å lese undertekst og lodde dybden i disse manusene i motsetning til ham selv. Men det er nå så.

Verre er det at han påstår at jeg har bedt om at de aktuelle dramatiske tekstene skal handle om kjønnsproblematikk. Det har jeg aldri gjort. Det jeg derimot ber om og som jeg strengt tatt tar som en selvfølge er at alle involverte i et offentlig finansiert teaterprosjekt det være seg økonomiske støttespillere, dramatikere, regissører, prosjektledere, skuespillere osv har et kjønnsperspektiv på det de jobber med. Og selvfølgelig leser undertegnede tekstene i et feministisk perspektiv, slik jeg også leser dem i et antirasistisk eller klasseperspektiv. Noe annet hadde vært oppsiktsvekkende. Å beskylde meg for å være tro mot det perspektivet er derfor å sparke inn en åpen dør.

«Mange vil mene noe om innholdet i moderne dramatikk for ungdom», skriver Erik Nilssen Brøyn, som om det er et problem. Personlig synes jeg det er et langt større problem at unge amatørskuespillere tilsynelatende bys hva som helst. Nettopp derfor så jeg fram til å lese de nyskrevne tekstene i DUS-prosjektet, men ble altså svært, svært skuffet.

Men det skal nye runder til med DUS, skriver Erik Nilssen Brøyn. Det tenner et nytt håp hos alle oss hvis hjerte banker for et teater som har noe å melde. Jeg gjentar derfor mitt og mange andres ønske om teater som handler om noe annet enn det sedvanlige mannlige, hvite og heteroseksuelle.

LagreLagre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *