Liam Scarlett: Vespertine

Liam Scarlett har sagt at et mål for ham som koreograf er å oversette musikk til levende liv og bevegelse. I sitt nye verk Vespertine er det blant annet den italienske fiolinisten og komponisten Arcangelo Corellis musikk han har latt seg inspirere av.

(Først publisert i programheftet til Barokk Mesteraften, Den Norske Opera og Balletts, 14. november 2013.)

Den 27 år gamle Scarlett er allerede Storbritannias nye, store koreograf. Nå må vi også kunne si at han er litt vår. I høstens bejublede forestilling I Fokines verden forhekset han oss alle med sin versjon av Ildfuglen, til musikk av Igor Stravinsky. Nå går han enda lenger tilbake i musikkhistorien, denne gangen til barokken.


Barokken er en av de mest distinkte periodene innen kunst og musikk, lett gjenkjennbar på grunn av den oppmerksomheten som vies detaljene, utsmykningene og skjønnheten. Barokkmusikken danner grunnlaget for en rekke av dagens betydningsfulle stiler og uttrykk. Jeg har derfor hatt et ønske om å skape noe som viser respekt for den gamle epoken samtidig som det oppleves som relevant også i dag. (Scarlett, 2013.)

Scarlett ble født i Ipswich og begynte å danse som fireåring ved Linda Shipton School of Dancing. Han begynte tidlig å interessere seg for sceniske uttrykk og har i et intervju fortalt hvordan han allerede som guttunge likte å plassere folk «pent på scenen».

Vespertine. Foto: Erik Berg.
Vespertine. Foto: Erik Berg.

Etter hvert kom han inn på The Royal Ballet School i London. I 2005 ble han medlem av kompaniet, og i 2008 ble han forfremmet til First Artist i det samme kompaniet.

Men etter hvert tok ønsket om og lysten til å koreografere overhånd. Scarlett innså at tiden ikke strakk til, og at han måtte velge mellom å danse selv og å skape dans.  Det var ingen lett avgjørelse å gi seg som danser, men som han selv har sagt: «Det er bedre å stoppe mens jeg ennå synes det er ganske trist framfor å vente til jeg gjør det med et lettelsens sukk».

Så har han da også utnyttet tiden godt siden han bestemte seg for å vie seg helt til koreografien. Hans første hovedscene-ballett Asphodel Meadows (2010) vant Critics’ Circle National Dance Awards i 2011 for beste klassiske koreografi. Scarlett har siden koreografert Sweet Violets (2012), og i samarbeid med Will Tuckett og Jonathan Watkins, Diana and Actaeon til Metamorphosis: Titian 2012. Scarletts koreografi Viscera fra 2009, opprinnelig laget for Miami City Ballet, ble i 2013 en del av The Royal Ballet’s sesong-repertoir. Scarlett ble oppnevnt til Royal Ballet Artist in Residence i november 2012.

Det er  barokkfiolinisten Bjarte Eike fra Barokksolistene som har instrumentert og delvis komponert musikken til Scarletts verk. Barokkmusikk, improvisasjon og moderne komposisjoner glir over i hverandre og skaper et helt spesielt lydteppe. Vi får høre Eikes egen komposisjon Through the Mist, som leker seg med det kjente musikalske temaet La Follia. Den glir over i den britiske renessansekomponisten John Dowlands Lachrimae Antique, bukter så videre inn i første sats av Corellis Concerto Grosso, slipper til stillheten noen minutter før La Follia vender tilbake.

Vespertine. Foto: Erik Berg.
Vespertine. Foto: Erik Berg.

Verket er et abstrahert arbeid med direkte gjenklang av perioden og musikken. Harmoniene, kontrasteringen og stemningen som disse musikkstykkene skaper har vært springbrettet for inspirasjonen min. Hvert stykke beskriver en liten episode av hendelser, tolket gjennom danserne.

Jeg har vært opptatt av at estetikken og det visuelle uttrykket i stykkene skulle være like harmonisk som og i tråd med det partituret Bjarte Eike har skapt. Stoffenes og de ferdige kostymenes fylde, letthet og eleganse skulle være like stringente og vakre som musikken selv. Hele barokken var i seg selv en periode der kunst inspirerte musikk som inspirerte billedhuggerkunsten som inspirerte klesstilen og som igjen inspirerte en hel livsstil. Den er en tid som aldri vil komme tilbake, men som aldri vil bli glemt. (Scarlett, 2013)

Verket vises som en del av Den Norske Opera og Balletts forestilling Barokk Mesteraften, premiere 14. november 2013.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *