Jiří Kylián: Wings of Wax

Ikaros flyr, og faller. Igjen og igjen. Alltid for nær solen så voksvingene smelter, til tross for at faren hans advarte ham om at nettopp det kunne skje.

(Først publisert i programheftet til Barokk Mesteraften, Den Norske Opera og Ballett, 14. november 2013.)

Wings of Wax. Foto: Erik Berg.
Wings of Wax. Foto: Erik Berg.

Wings of Wax er Jiří Kyliáns koreografi med utgangspunkt i nettopp myten om Ikaros. Den var en del av daværende ballettsjef Espen Giljanes første helaften i det nye operahuset i Bjørvika, våren 2008. Nå flyr Ikaros igjen.

Det gjør han i form av åtte dansere, fire kvinner og fire menn, som gir kropp og bevegelse til Kyliáns ønske om si noe om menneskets evige søken etter frihet fra sin fysiske, åndelige eller annen tenkelige form.«Danseres måte å leve på er også et underlig fangenskap. De befinner seg som i enecelle, de er fanget i sine egne kropper som de uttrykker seg gjennom. I flere hundre år har deres kunst vært definert av deres begjær etter å trosse tyngdekraften. De hopper, de snurrer rundt, de løfter og kaster hverandre opp i luften. Alle disse aktivitetene vil, hvis de blir sett av en uengasjert tilskuer, antagelig bli klassifisert som irrasjonelle, nytteløse og virkelighetsfjerne», sa han selv i 2008.Jiří Kylián er den kanskje mest framtredende koreografen i verden akkurat nå, og han burde være godt kjent for Nasjonalballettens publikum. Det finnes knapt noe kompani i verden foruten Nederlands Dans Theater som har flere av hans verker i sin portefølje enn hva Nasjonalballetten har. Våren 2013 viet de igjen for fjerde gang en hel kveld til hans verker, denne gangen tre balletter under samletittelen Different Shores.

Wings of Wax. Foto: Erik Berg.
Wings of Wax. Foto: Erik Berg.

Kylián ble født i 1947 i Tsjekkia og ble utdannet ved konservatoriet i Praha og Royal Ballet School i London. I 1968 begynte han som danser ved Stuttgart Ballett, der han arbeidet til han flyttet til Haag og Nederlands Dans Theater. Her var han kunstnerisk leder fra 1975 til 1999, men ble værende i kompaniet som huskoreograf fram til 2009. Siden da har han jobbet som frilanser.

Allerede under studiene begynte Kylián å koreografere, men han debuterte offisielt som koreograf i 1970, med verket Paradox for Stuttgart Ballett. Wings of Wax ble skapt for Nederland Dans Theater og hadde premiere i 1997. Musikken er en vågsom kombinasjon av verk av Heinrich Ignaz Franz Biber, John Cage, Philip Glass og Johann Sebastian Bach, og blandingen demonstrerer Kyliáns finstemte øre for musikalske broer – til hverandre og til dansen.

«Wings of Wax er ikke bare et forsøk på å vise de fysiske lovenes rasjonalitet – de som styrer dansernes teknikk – men like mye å vise den åndelige og følelsesmessige verdien disse fysiske øvelsene rommer. Den gjensidige avhengigheten og tilliten blant danserne i dette verket, er av den aller største betydning. Alt som skjer, og som er synlig her, representerer tid, rom eller omgivelser, der styrke, svakhet, tvil, aggresjon eller nederlag får lov å bestå side om side. Egentlig er det et stilisert og forstørret portrett av mye av vårt daglige strev.» (Jiří Kylián, 14. april 2008)Nasjonalballetten har tidligere danset Kylián-koreografiene Symphony in D, Stoolgame, Forgotten Land, Stamping Ground, Heart’s Labyrinth, Whereabouts Unknown, Bella Figura,  Wings of Wax, 27’52’’, Falling Angels,  Creation, Finale from Arcimboldo, Sechs Tänze, No More Play, Sarabande, Tar and Feathers,  Symphony of Psalms, Stepping Stones, Gods and Dogs og Soldiers’ Mass.

Wings of Wax vises som en del av Den Norske Opera og Balletts forestilling Barokk Mesteraften, premiere 14. november 2013.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *