Her kommer råtussene

De er det norske svaret på svenske «Fittstim». Skarpt og utilslørt skriver de om unge kvinners forhold til sex, kropp, skjønnhet, utdanning, jobb, selvtillit, fordommer og selvsagt: menn.

(Intervjuet av Knut Eivind Straume i VG 15. august 1999.)

De kaller seg feminister. Sammen har de utgitt boken «RåTekst». Møt 19 råtusser ansikt til ansiktMENN DÅRLIGE I SENGA

GURO SIBEKO (24) Student. Oppvokst på Skjetten, bor i Oslo. Samboer. Skriver om hvorfor hun valgte en lesbisk livsstil.

Du begynte å leve som lesbisk fordi menn er så dårlige i senga? Rettere sagt: Jeg sluttet å leve som bifil fordi menn er dårlige i senga. De duger fint til en masse andre ting, men når det kommer til sex, skorter det på det meste for meg. Mitt råd er at menn slutter å bruke penis som et våpen, og at de begynner å barbere seg særlig på ryggen. For min del trenger de imidlertid ikke forandre seg, jeg har jo løst problemet. Jeg var 17 år da jeg begynte å leve som lesbisk, og har ikke vært fristet til å prøve menn etter det

Hva er feminisme for deg?

All kamp jenter fører sammen med andre jenter mot kjønnsfascisme.

Forbilde: Kriger-prinsessen Xena, fordi hun banker alle. Hun er kulest og tøffest

BA FORELDRENE FINNE EKTEMANN

NAZNEEN KHAN (30) Kulturjournalist og tidligere programleder i NRK. Muslimsk bakgrunn. Kjæreste fra Oslo. Oppvokst i London og Flekkefjord, bosatt i Oslo. Skriver om sin balansegang mellom Vestens feministidealer og den familiebaserte muslimske levevei.

Du slo opp med din norske kjæreste og ba foreldrene dine om å finne en mann til deg? Det var for fem år siden. Jeg var i en livssituasjon hvor jeg var veldig forvirret. Jeg var i ferd med å bli svært bevisst min etniske bakgrunn; samtidig vanket jeg i et norsk undergrunns- og rockemiljø. Det ble aldri til at foreldrene mine fant en mann. Men selv i dag kan jeg ikke si om det var rett eller ikke. Likevel tror jeg ikke at jeg kommer til å gifte meg med en asiat. De siste årene er jeg blitt mer bevisst på at jeg er i ferd med å skape meg min egen unike identitet, som hverken er muslimsk eller vestlig, men basert på urbane verdier som toleranse og mangfold

Hva er feminisme for deg?

Å kunne tillate seg selv en total selvrealisering. I motsetning til menn, som stort sett bare gjør som de ønsker, møter kvinner en rekke hindre: Vi skal ikke tjene for godt, eller være for glupe da risikerer vi å støte menn fra oss. Slike hemmende ideer streifer ikke menn.

Forbilde: Mamma Roshan. Hun er veldig sterk, har fantastisk skarp humor og er svært reflektert

TROR VI MÅ HA DEN PENESTE

MARGUNN GRØNN (30) Journalist. Født og oppvokst i Verdalen, bor i Oslo. Skriver om da hun sjekket opp den peneste gutten på lesesalen.

Er jenter egentlig like opptatt av gutters utseende som motsatt? Jeg tror helt sikkert at kvinner er opptatt av menns utseende. Utseendet har en symbolsk verdi i vårt samfunn. Mange jenter og gutter har det sånn at de skal være sammen med den peneste. De tror de må ha den peneste, for å være mer verdt selv. Behovet for andres bekreftelse og anerkjennelse kommer da i veien for det å møtes som mennesker

Hva er feminisme for deg?

Å bli klar over hva det innebærer i et samfunn å være født som kvinne. Å rive ned begrensningene det setter. Det handler om å skape seg et godt liv.

Forbilde: Meg selv. Det er en slags ønsketenkning: Å lytte til meg selv, hva vil jeg med livet mitt. Rett og slett å være mitt eget ideal

TENK OM KROPPEN FØLTES OK.. .

HELLE VAAGLAND (29) Redaksjonssjef i gratisavisen Natt og Dag. En av redaktørene for «RåTekst».

Oppvokst i Arendal, bor i Oslo. Forlovet med Bård. Sammen med kjæresten skriver hun om dame- og mannfolkbladenes innvirkning på kropp og utseende.

Du mener at nesten ingenting på kroppen din er som det burde være? Egentlig er alt på kroppen min akkurat slik det skal være. Men det kan være vanskelig å huske når absolutt ingen av idolene jeg har vokst opp med, har hatt briller, rund mage og stor rumpe, sånn som meg. Skjønnhetsidealet har alltid eksistert. Likevel tviler jeg på om presset noensinne har vært så massivt som nå, med ørten reklame-TV-kanaler, Hennes & Mauritz’ gedigne reklameboards og sex som virkemiddel i alt fra musikkvideo til yoghurt-is-reklame. Tenk om alle jenter kunne gått rundt og følt seg OK i kroppene sine. Da hadde vi vært eksplosive! Hva er feminisme for deg? Når du innser at det er mekanismer i samfunnet som gjør at kvinner fremdeles har mindre penger, makt og innflytelse enn menn, da er du feminist. Og når du skjønner at det ikke bare er ditt problem.

Forbilde: Björk. Hun skal visstnok ha bæsjet på scenen da hun spilte i punkband på Island. Det må man bare respektere

POPULÆR BLANT DE VOKSNE

MARTA BREEN (23) Journalist. Oppvokst i Larvik, bor i Oslo. Skriver om det å ville bli sett.

Hvorfor strekker unge jenter seg mot voksenverdenen? Unge jenter føler seg mer voksne enn jevngamle gutter. Den følelsen forsterkes hvis du blir tatt på alvor av voksne. Det blir en bekreftelse på deg selv. Selv var jeg tidlig politisk aktiv, og ble mer populær i mammas vennekrets enn i klassen. Men det selv å bli voksen er også å oppleve at illusjoner brytes. At det for eksempel finnes voksne som er drittsekker. De fantes ikke da jeg var liten

Hva er feminisme for deg?

Jeg oppfatter feminisme som et konstruert ord, særlig etter siste tids tabloid- og «Fittstim»-debatt. For meg er det blitt innholdsløst. Jeg liker bedre ordet humanisme.

Forbilde: Sinead O’Connor. Hun tør å være politisk, tør å si fra og smelle i bordet. Det gagner ikke akkurat karrieren hennes. En jente etter min smak

LISA MÅ SLUTTE Å TRIPPE

MELITA RINGVOLD HASLE (27) Informatør med nordisk hovedfag. Kommer fra Gjøvik, bosatt i Oslo. Gift.

Skriver om å danne seg en faglig identitet som jente under tittelen «Lisa gikk til skolen».

På skole og universitet har du erfart at det er greit for gutter å ha ambisjoner, mens jenter må finne noe som «passer» dere? Det er nok lov for jenter å ha ambisjoner, men gutter tillater seg å innta flere arenaer enn jentene. Gjennom skole og oppvekst er jenter tillært å være flinke, høflige og flittige, og ikke fremheve seg selv på bekostning av andre.

Å ha ambisjoner handler nettopp om å tore, å tro at du er noe. Lisa må slutte å trippe til skolen. Hun må trampe

Hva er feminisme for deg?

Å innse at kvinner og menn fremdeles ikke har like muligheter, og ha en vilje til å gjøre noe med det.

Forbilde: Maria Theresa av Habsburg (17171780). En sterk dame med makt og kløkt. Hun holdt det tysk-romerske riket samlet gjennom turbulente kriger, og var en nøkkelperson i europeisk storpolitikk. Og hun fødte 16 barn

MENN HØRER IKKE PÅ OSS

CHRISTINA L. ROLFHEIM (29) Informasjonsrådgiver og sosialantropolog. Kommer fra Sandefjord, bosatt i Oslo. Samboer. Skriver om å bli hørt på arbeidsplassen.

Du har opplevd at menn på møter fullstendig ignorerer det kvinner sier? Ja, inntil det samme som jeg har sagt faller fra en manns munn. Først da kommer reaksjonene fra andre menn. Dette er et mønster som få menn kjenner seg igjen i, men som ikke desto mindre oppleves av svært mange kvinner i arbeidslivet. Det føles urettferdig, men slik er verden. Jeg tror ikke vi klarer å løse opp i slike strukturer ved at kvinner forsøker å sende menn i skammekroken. Historien har vist at vi ikke kan vente mye drahjelp derfra.

Isteden må vi våge å stå sammen, for eksempel ved at kvinner gir hverandre direkte respons for det vi sier på møtene. Kanskje menn etter hvert vil høre etter, og gi oss respons for det som blir sagt

Hva er feminisme for deg?

Mot til å si fra om urettferdighet. Og mot til å anerkjenne at feminismen strekker seg lenger tilbake enn «Girl Power» på 90-tallet.

Forbilde: Oda Krohg, fordi hun med den største selvfølgelighet seilte inn på Grand cafe der kvinner ikke hadde adgang uten å miste hverken respekt eller kvinnelighet

VAR «PEN OG UTILNÆRMELIG»

ALEXANDRA PEREZ-SEOANE (33) Filmskaper og student. Født og oppvokst på Høvik, bor i Oslo. Samboer. To barn, nybakt mor. Skriver om å bli sett på som pen og utilnærmelig.

Du følte det som en befrielse da du barberte bort det lange, lyse «prinsesse»-håret? For åtte år siden reiste jeg et år i Østen. Da jeg var i Japan, barberte jeg av meg alt håret. Jeg savnet det ikke et øyeblikk, tvert imot føltes det som en befrielse. Men det var interessant da jeg kom hjem til Norge; alle ville at jeg skulle få tilbake det pene lange håret jeg alltid hadde hatt. Spesielt guttene. Utseendet er noe man er født med. Det er ikke noe man har strevd for å få. Men å være pen er ikke det samme som å kunne noe, å ha lært seg noe.

Mens andre vokste opp til å bli musikere eller ingeniører, skulle jeg være pen

Hva er feminisme for deg?

Det politiske arbeidet er en viktig del. I Norge er kvinnene godt stilt juridisk, men vi tar likestillingen for gitt. Det gjenstår fortsatt en masse holdningsskapende arbeid.

Forbilde: Jeg ønsker ikke å plukke ut ett kvinnelig forbilde. Mange fortjener beundring, både for det de gjør, og det de er

TRANGSYNT SAMISK KULTUR

BRITA ÅSE KLEMETSEN (28) Journalist i NRK Sameradioen. Kommer fra Kautokeino, bor i Oslo. Skriver om sitt oppgjør med samisk kultur og tradisjon.

Du får høre at du er blitt kynisk og kald overfor din egen bakgrunn? Ja, men det er jeg ikke. Jeg står i opposisjon. Den samiske kulturen er for trang, både for kvinner og menn. Den har ikke nok rom for annerledeshet. En kultur som bare dveler ved det som har vært, hører hjemme på museum. Jeg føler meg ikke som noen dårlig samejente fordi jeg aldri har brydd meg om å sy samekofte. Jeg føler min samiske identitet sterkere her jeg bor, sørpå. Nordpå blir jeg stadig minnet på at jeg ikke passer helt inn

Hva er feminisme for deg?

Å oppnå nok rom til å kunne bryte ut av konvensjonene for meg det samiske «glasstaket».

Forbilde: Min venninne Elin Reite. Hun har en utrolig motiveringsevne til å være ærlig, både mot seg selv og andre

Å VÆRE TYNN ER Å VÆRE FLINK

ANNA B. JENSSEN (23) Journalist. Oppvokst på Ås, bor i Oslo. Samboer. Skriver om egne opplevelser med spiseforstyrrelser.

Du definerer spiseforstyrrelser som en ryggsekk pakket med krav om å være flinkest og best? Mange jenter mistolker kravene fra omverdenen, spesielt fra mediene, om å være «flink». Å være flink og smart er det samme som å være tynn de vellykkede scorer høyt i alle kategorier. Jenter møter kravene med å forsøke å kontrollere kroppen sin. Det er faktisk lettere det, enn å ta sjansen på å prøve og feile «ute i verden». Vekten blir viktigere enn skolearbeidet

Hva er feminisme for deg?

Jeg er feminist fordi jeg vil at både menn og kvinner først og fremst skal bli sett på som mennesker, ikke kjønn.

Forbilde: «Besta» Anna Lise fordi hun er en sterk kvinne som er veldig bevisst på de valgene hun har gjort i livet

ÅPEN LESBISK, SKJULT FOR MEG SELV

SIRI LINDSTAD (28) Informasjonskonsulent i Rikskonsertene. Kommer fra Bærum, bor i Oslo. Skriver om sitt liv som lesbisk.

I kampen for å bli synlig som lesbisk for alle andre, ble du usynlig for deg selv? Jeg tror at alle i tenårene trenger noen å speile seg i. Det hadde ikke jeg, hverken i hetero- eller homo-miljøet. Jeg måtte hele tiden forholde meg til andres meninger om homofili, og avkrefte eller bekrefte min legning mot andres holdninger. Jeg hadde bare mitt eget speilbilde, og det var ikke nok. Jeg klarte ikke helt å se meg selv. Forandringen var å få meg en kjæreste. Det å være lesbisk var ikke lenger bare noe jeg snakket om. Det ble noe jeg levde, levde med hele meg

Hva er feminisme for deg?

For meg er det et utgangspunkt. Jeg er imot all diskriminering, men diskriminering og usynliggjøring av kvinner er det som opprører meg mest. Vi finner det i alle kulturer. Og vi er ikke engang en minoritet! Forbilde: Den svenske teater- og filmregissøren Suzanne Osten. Hun tar parti for de svakeste, som ofte er barn og kvinner. Hun er en av 70-tallsfeministene som fortsatt klarer å sette dagsorden

VIL IKKE ELSKE NORSKE MENN

ASTA BUSINGYE LYDERSEN (28) Artist, skuespiller og aktiv i organisasjonen Afrikan Youth In Norway. Kommer fra Uganda og Norge. Oppvokst i Flekkefjord og Grimstad, bor i Oslo. Skriver om hvordan det er å være negresse og sex-objekt for norske menn.

Du sier du ikke vil elske noen norsk mann. Du stoler ikke på dem? Jeg har tatt konsekvensen av mine erfaringer. Jeg vil være sammen med en jeg har noe til felles med, og som respekterer meg. Norske menn har ikke forståelse for meg og min bakgrunn, og kan derfor ikke elske meg for den jeg er. De ser på meg som stereotypien av en svart kvinne: En «negerdame» med fin kropp; en «eksotisk villkatt»

Hva er feminisme for deg?

Å være bevisst på å være jente, å vite hvilke begrensninger kvinner har i et mannsdominert samfunn. Vet du hvilke begrensninger du har, blir du ikke så lett et offer.

Forbilde: Mammaen min, Astrid. Til å tilhøre sin generasjon, har hun gjort uvanlige ting. Hun reiste jorda rundt, hun giftet seg i Afrika

PYNTET PÅ VOLDTEKTEN

KAROLINE TELLUM (26) Informasjonskonsulent i ANSA samskipnaden for norske utenlandsstudenter. Har jobbet flere år som lærer. Kommer fra Gjøvik, bor i Oslo. Skriver om kvinners skyldfølelse og skam over å ha blitt seksuelt misbrukt.

Selv overfor nære venninner forandret du på din egen voldtektshistorie for at den skulle bli «akseptert»? Jeg fortalte en «overfalt av ukjente menn i mørkt smug»-historie til bestevenninnene mine for å få litt medfølelse. Sannheten at jeg ble voldtatt av en mann jeg kjente har jeg ikke fortalt før nå. Fra vi kommer i puberteten, blir vi fortalt at det er vår egen skyld når vi blir antastet eller seksuelt misbrukt: Vi har kledd oss for sexy eller stolt på en mann som viste seg å være en overgrip er. Dermed blir offeret fordømt både av rettsvesenet, venner og samfunnet generelt. Det er på tide å reagere på at hver tiende tenåringsjente opplever seksuelle overgrep, og snu holdningene om at det er voldtektsofferet som har oppført seg galt

Hva er feminisme for deg?

Kampen for at kvinner skal bli ansett som mennesker og ikke bare som kjønn.

Feminisme er en humanisme som vil gi kvinner samme bevegelsesfrihet og muligheter som menn

Forbilde: Alle sterke «kvinnesker».

UTPEKT SOM EN TRUSSEL

BERTINE ZETLITZ (24) Musikkartist. Født og oppvokst i Oslo. Samboer. Skriver om sin egen barndom, oppvekst og veien frem mot artistkarrieren.

På barneskolen mente den mannlige assistentlæreren at du var en trussel mot hele klassen? Jeg ble tatt til side og fikk vite at jeg var både heftig og dominerende.

Til en viss grad tror jeg gutter slipper unna sånt. På skolen blir gutter sett på som en helhet, mens jenter mer skilles ut som en og en. Forventningene er mer personlige. Jeg var synlig, ble tatt til side og fikk vite at jeg burde være mer som de andre jentene. Ellers ville jeg få trøbbel senere i livet. Jeg følte meg spedalsk. Man skal ikke si sånne ting til små jenter

Hva er feminisme for deg?

For meg handler feminisme særlig om solidaritet. Historisk sett har det vist seg at kvinner har særlig mye å vinne ved å støtte hverandre.

Forbilde: Garbage-vokalisten Shirley Manson, fordi hun er så bestemt og trygg på seg selv. Og mamma Karin en vill vestlandsdame

ALEXIS SOM FORBILDE

KRISTIN NÆSS (24) Eks-klubbeier og frilansjournalist. Født og oppvokst i Oslo. Samboer. Skriver om jenters rett til å være like seksuelt frie som gutta.

Du har hatt mellom 25 og 30 sex-partnere, og mener det er akkurat passe for din alder? Hvor mange du har sex med, er uvesentlig. Det viktigste er at jenter føler frihet til å gjøre hva de vil. Vi skal ikke være flaue over å ha en seksualdrift. Selv i dag blir gutter og jenter dømt forskjellig ut fra de samme handlinger. Det er mer akseptert at menn har en råere seksualdrift enn kvinner. Det er egentlig ganske overraskende, synes jeg

Hva er feminisme for deg?

Jeg er feminist fordi jeg vil stille på samme linje som menn. Jeg vil ha friheten til å være kvinne med de samme valgmuligheter som alle andre.

Forbilde: Alexis i «Dynastiet». Rett og slett fordi hun gjorde som hun ville. Og hun var ikke redd for Blake

JEG VET JEG ER KULEST

KRISTIN BUVIK (25) Student. Oppvokst på Kolbotn, bor i Oslo. Nygift. Skriver om da hun begynte å spille gitar i jentebandet Mensen.

Du mener at jenters selvtillit utvikles i sneglefart? Gutter er mye tøffere til å gjøre det de har lyst til. For eksempel å begynne å spille gitar. Jenter tror de kanskje ikke klarer det. Jenteband som står på scenen, har ofte en unnskyldende holdning: «Denne låten har vi ikke øvd på . . . » Tull! Selvsagt har de øvd som bare f . . . Bandet mitt, Mensen, har lykkes fordi vi er bra til å spille. Vi bryr oss ikke om hva andre sier: Vi vet vi er de kuleste damene i Oslo! Hva er feminisme for deg? Jeg forbinder meg ikke akkurat med rødstrømpene på 70-tallet. Men feminisme må være at kvinner ikke skal diskrimineres på grunn av kjønn.

Forbilde: Prinsesse Diana, på grunn av hennes arbeid for minerydding

«PASSER» IKKE SOM MAMMA

JULIE GJØRVEN (26) Frilansjournalist og småbarnsmor. Oppvokst og bosatt i Oslo. Samboer med felles barn. Skriver om å være ung kvinne og mamma.

Ute på byen får du høre at du ikke «ser ut som en mor»? Jeg tror det kan skyldes at jeg kler meg «ungt», er spontan og impulsiv og ikke streber etter å se etablert ut. Jeg er ikke opptatt av bleieprat når jeg møter andre. Spesielt for gutter virker det som om dette blir litt krasj. De har et rollebilde av en mor, en tradisjonell forventning om at det skal skje en forandring. Men når folk sier til meg: «Jøss, er du mor?», så blir det mitt problem. Jeg blir minnet om at slik skal jeg egentlig ikke være, at jeg på en måte har krysset en grense

Hva er feminisme for deg?

Utover alle praktiske hindringer, så sliter kvinner fortsatt med det psykologiske, som dårlig samvittighet. Feminisme er en bevissthet jeg må ha i hodet når jeg gjør mine valg, for bare jeg kan gjøre noe med urettferdighetene jeg møter som kvinne. Men feminisme er også en samfølelse som jenter kan finne felles styrke i.

Forbilde: Moren min, Rita, fordi hun har kombinert det å være yrkeskvinne med å være en kjærlig mor. Hun har lært meg å være feminist, ved selv å være det. Og Madonna hun har stolt på seg selv hele tiden, og gjort akkurat det hun har lyst til. Hun har vist finger’n til verdens menn

DRITTLEI JENTERS NEDRAKKING

HILDE CHARLOTTE SOLHEIM (26) Journalist. Kommer fra Gjøvik, bosatt i Oslo. En av redaktørene for «RåTekst»

Skriver om å ha tro på at du er noe.

«Fittstim-wannabe» er du blitt kalt bak din rygg av en jente du kjenner.

Står janteloven vel så sterkt blant jenter som gutter? Ja. Vi er flinke til å være venninner, men når en jente vi kjenner stikker seg frem, blir vi fort litt mer kritiske. En hovedgrunn til at jeg tok initiativet til «RåTekst»: Jeg er drittlei av at jenter som burde oppmuntre meg, er mine største kritikere, og at jeg selv får lyst til å rakke ned på andre jenter. Vi tror at hvis andre jenter har det bra, så går det ut over den lille plassen vi har selv. Det må vi slutte med

Hva er feminisme for deg?

At alle skal ha like muligheter. Så lenge vi ikke har det og det er jenter det går ut over så er det nødvendig å være feminist.

Forbilde: Mormor Herborg og mamma Britt. Det er de som har oppmuntret meg til å gjøre det jeg vil

TRØSTES TIL APATI OG ANGST

ANNE SANDVIK (29) Programleder i «Mamarazzi» på NRK Petre. Oppvokst på Toten, bor i Oslo.

Nyforlovet. Skriver om komplekser for kropp og vekt.

Når det kommer til utseende, er det slik at kvinne er kvinne verst? Ja, jeg opplever det som en av de mørke sidene ved det vidunderlige kvinnefellesskapet. Kvinnelig intimitet er uhyre motstridende. Venninnegjengen er fantastiske støttespillere, men kan raskt snu til smålige og kritiske kjerringer. Vi er kjempegode på utpsyking kamuflert som solidarisk trøst eller ros. Når vi skal gjøre store oppgaver sammen, er kvinner fæle til å trøste hverandre inn i apati og angst, mens menn jager hverandre til suksess og mestring. Akkurat der har vi noe å lære

Hva er feminisme for deg?

Sånn til daglig fungerer det som en indre alarm som går av når jenter trekker seg eller blir utestengt, oversett eller tiet i hjel i sammenhenger de har rett og plikt til å delta i. Feminisme er å kalle Hans Wilhelm Steinfeld «lille-gull» når han kaller deg «jenta mi».

Forbilde: Margareta Elisabeth Sandberg mormoren til Gro Harlem Brundtland.

Hun giftet seg som 18-åring, men likte seg ikke som lerkefugl. Hun forlot mannen og ble alenemor mens hun utdannet seg til jurist. Som 70-åring ble hun samboer og tok eksamen i sosialøkonomi. Sånne damer suser det av.

LagreLagre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *