Håper på fett kvinneklima

I Norge er alle enige om at kvinnesak er viktig. Det er et problem, synes to av redaktørene for det nye feministbladet `Fett`. 

 

(Intervjuet i Aftenposten 24.09.2004.)

Mye å ta fatt i. Kvinnesaken er ikke død. Selv ikke i likestillings-Norge. I går fikk vi bladet `Fett` som har som ambisjon å blåse liv i `saka` igjen. For det er en god del å ta fatt i, sier redaktør Kristin Engh Førde og kulturredaktør Siri Lindstad.

– Det blir fremstilt som om alle dører står åpne. Det er for enkelt. Det er en god del å gripe fatt i, som sexhandel, lønnsforskjeller, mangel på likestilling hjemme og jenter som sliter med elendig selvtillit, sier Førde.

– Hvordan vi snakker om kjønn, er interessant. Vi ender med å konkludere med at det er forskjell på kvinner og menn. Men kjønn er bare én av mange variabler, sier Lindstad.

– Hva med norske medier? Det er tydeligvis noe som mangler, siden vi trenger et eget blad?

– Mediene er et trøblete område for kjønnsrettferdighet. Kvinnerepresentasjonen er lav og meningsprodusentene er menn.

– Hvorfor intervjue hat-objektet Lek-Linda i første nummer av `Fett`?

– Vi var litt nysgjerrige. Hun tok jo et oppgjør med fortiden for et halvt år siden.

– Skulle dere sjekke om hun var kommet over på deres side?

– Det er litt farlig å snakke om `vår` side. Det er ikke entydig hva redaksjonen i `Fett` mener. Diskusjonene innad er mange.

Sier Kristin Førde og Siri Lindstad. Som resten av redaksjonen i det nye feministbladet er de født på 1970-tallet, og har en eller annen form for journalistbakgrunn. Alle jobber gratis for den gode saken, som skal komme ut med fire nummer i året i et opplag på cirka to tusen.

– Hvor finner vi de viktigste områdene for kvinnesak i dag?

– Alle må føre kampen på sin arena. Hvis du er sykepleier, må lønnskampen fremstå som viktig. I næringslivet er det styrerepresentasjon som gjelder. Hvis du er journalist, burde det være nok av temaer, sier redaktør Førde. Kulturredaktør Lindstad syns kunsten er blitt et urørlig område.

– Kulturen slipper ofte lett unna når det gjelder å diskutere kjønn. Det var tilløp til diskusjon når det gjaldt Ibsenfestivalen. Ellers er kvinnesak blitt noe man ikke skal belemre kunstnerne med, sier Siri Lindstad.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *