Fortell oss historien din!

Den skeive historien, sier vi, som om det finnes bare én skeiv historie. I virkeligheten rommer lesbiske, homofile, bifile og transpersoners liv et mangfold av fortellinger. I Skeivt arkivs livsminneprosjekt spør vi: «Hva er din historie?»

(Publisert hos Gaysir 23.05.2016)

I 2016 kom Skeivt arkiv endelig på statsbudsjettet, fire år etter at ideen til arkivet ble født. I den forbindelse sa kulturminister Linda Hofstad Helleland at det var en bred politisk enighet om at det er et nasjonalt ansvar å samle inn, ta vare på og formidle privatarkiv om lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

Nå begynner det da også å bli noen solide hyllemetre med innsamlet materiale i Skeivt arkiv sin samling ved Universitetsbiblioteket i Bergen.

Vil ha livshistorier
Men alt er ikke skrevet ned. Bøker, dokumenter, brev og referater kan aldri fortelle hele historien alene. Skal vi klare å dokumentere skeive liv i alt sitt mangfold, må vi også snakke med folk av alle slag og få dem til å fortelle om livene sine.

Det er vi så smått i gang med nå, i form av et intervjuprosjekt som skal gå gjennom de neste to årene.

Denne våren er vi et lite tokvinnesteam som intervjuer: Fotograf Mona Moe Ribaut, samt undertegnede. Utstyrt med filmkamera og notatblokk banker vi på, først og fremst hos folk som har vært med en stund.

På sikt ønsker vi å snakke med folk fra alle generasjoner, men nå i første omgang konsentrerer vi oss i det store og det hele om folk som levde skeivt på en eller annen måte på 1950-, 1960-, og 1970-tallet.

Levd sammen i førti år
Solveig Askjem, for eksempel. Hun og hennes kone Vigdis Bunkholdt fyller begge 80 år om ikke så lenge, og har levd sammen i over førti år.

Solveig ble født på en gård i Andebu i Vestfold i 1936, og her kan du høre litt om hva hun har å fortelle, fra oppveksten og fra studenttilværelsen på Sosialskolen, der hun fikk sin første kjæreste:

Det første kysset
Oppvekst, det første kysset, møtet med andre som man  kunne kjenne et fellesskap med,  bøker og filmer som ble lest og sett, viktige livsvalg, seire og savn, hvordan det å leve lesbisk, homofilt, bifilt eller som transperson har preget  livet  – alt sånt har vi lyst til å høre om når vi er ute og intervjuer.

Leif Pareli vokste opp i Lofoten, men visste i likhet med Solveig at det voksne livet, det skulle han leve i en storby.

I 1975, som student i Oslo, var han på utestedet Metropol, og noen måneder senere flyttet han til Bergen, hvor han snart kom inn i et imøtekommende og givende miljø:

Bevares for ettertiden
Disse to videosnuttene med Solveig Askjem og Leif Pareli er bare små utdrag fra intervjuene vi har gjort med dem, som nå skal bevares for ettertiden i Skeivt arkivs samlinger ved Universitetsbiblioteket i Bergen.

Tanken er at forskere, studenter, journalister og andre som på en eller annen måte vil gjøre noe på skeiv historie her kan finne interessant materiale.

Som sagt, nå i første omgang er det de som har levd en stund vi først og fremst har lyst til å snakke med.

Det  trenger ikke å være mennesker som har vært aktiv i noen organisasjon, eller å ha stått på barrikadene på noe vis. Kanskje de ikke en gang kjenner så mange andre skeive. Vi vil gjerne snakke med dem likevel.

Vi lover konfidensialitet til dem som ønsker det. Ingenting publiseres uten samtykke fra den vi har intervjuet.

Framover kommer vi til å legge ut flere videosnutter på våre nettsider i de tilfellene det er ok for intervjuobjektene. Følg oss derfor på Facebook eller på våre nettsider skeivtarkiv.no.

Og vil du høre enda flere skeive historier, kan vi tipse om ett av de arkivene vi selv har latt oss inspirere av, nemlig Chicago Gay History. Her finner du et vell av videointervjuer med skeive av alle slag. Se chicagogayhistory.com/biographies.

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

LagreLagre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *