Et myldrende Mela

Bhangra, joik og masse mat, store stjerner og nye navn. Mela er møtestedet for mennesker og musikk.

(Først publisert i Klassekampen 14.08.2004.)

– På Mela i forfjor ventet vi 10.000 publikummere. Det kom 50.000.
Men jeg venter bare 10.000 i år også, jeg, sier Khalid Salimi og ler.

Han er kunstnerisk ansvarlig og festivalsjef for kulturmønstringen Mela. Den finner sted på Rådhusplassen i Oslo neste helg, der artister fra India, Pakistan, Storbritannia og Norge fyller scenen mens bodene med velsmakende asiatiske retter fyller magen.

Meningen er skape et «mela» en møteplass der norskinger og utlendinger kan treffes på en uforpliktende måte, og å få fram unge krefter i det norsk-asiatiske miljøet.

Stjernenavn

Trekkplastrene er navn som blinker sterkt på den internasjonale stjernehimmelen: tablasspilleren Ustad Tari Khan, bhangrapop-idolet Jawad Ahmad og qawwalen Sher Mian Dad Khan, for å nevne noen.

– Programmet i år er kjempespennende, ja. Vi får de gode artistene fordi vi setter dem inn i en sammenheng som de opplever som interessant. Og når først en musiker som Ustad Tari Khan kommer, kommer også de andre, forteller Salimi.

Festivalen åpner torsdag 19. august, med en sufi-konsert i Kulturkirken Jakob. Sufismen er den viktigste retningen innen islamsk mystikk, og qawwali er sufienes mektige musikktradisjon, denne gangen representert ved Sher Mian Dad Khan. Han har skapt seg et stort navn innen qawwali-tradisjonen i Pakistan og har blant annet spilt med superstjernen Nusrat Fateh Ali Khan.

Gratis

Fredag er det festivalpause, før myldringen på Rådhusplassen begynner. Og her er herligheten gratis.

-I forfjor måtte du omtrent lete etter mennene blant publikum, for det var så mange kvinner! Og det er jo litt morsomt, ettersom de er så lite synlige ellers. Jeg tror nok det er det allsidige programmet som trekker, med musikk for alle generasjoner.

Et viktig mål ved festivalen er å skape møteplasser også for musikere fra ulike sjangre og tradisjoner. Den norske electronica-kvartetten Transjoik inntar derfor scenen sammen med tidligere nevnte Sher Mian Dad Khan, mens tablasspilleren Ustad Tari Khan får følge av en sitar, trekkspil og hardingfele.

Fra London kommer 1 Unity, fra Oslo DJ Nad og Kohinoor, og fra grensa mellom India og Pakistan kommer gruppa Rang Puhar. Den består av dansere og musikere fra det afrikanske samfunnet i Gujarat, såkalte siddhi’er. De er etterkommere av slaver fra det sørlige Afrika, hentet til India på 1300-tallet av herskerne i Nawab-dynastiet. Til tross for 800 år i eksil er mye av siddhi’enes kultur og tradisjoner bevart, takket være grupper som Rang Puhar. I showet på Rådhusplassen loves det dans med innslag av akrobatikk og kampsport, høyt tempo og kokosnøttknusing med hodet.

Flere steder

– Mela er noe som finner sted i flere byer i Europa, blant annet London. Her i Norge er det kulturstiftelsen Horisont som står bak, der formålet er å øke minoritetenes deltakelse i det norske kulturlivet. Å nå ut til det ikke-norske publikummet er kanskje det viktigste, framhever Khalid Salimi.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *