Container full av musikk

En container stappfull av lyd og tolv musikere fra forskjellige sjangre, blant annet fra grenselandet mellom rock, jazz og til dels tekno, – jo, det kan bli riktig spennende når Rikskonsertenes nye turné tidlig i neste uke kommer til Steinkjer og Trondheim.

(Intervjuet av Johan O. Jensen i Adresseavisen 12.09.2000.)

Kanskje har barna mest grunn til å glede seg. Skoleklassen fra Bolteløkka skole som i går fikk «prøvespille» på den musikalske containeren på Filipstad i Oslo, opplevde i hvert fall en av sine mest spennende skoletimer noen sinne, og tryllet en utrolig mengde lyder ut av installasjonene i containeren. Den er gitt navnet «Sonosaurus». Arkitekt Erik Aasheim og komponist Rolf Wallin har sammen skapt en musisk markedsplass som lastet opp på en trailer skal fraktes fra sted til sted. 27 sensorer, påvirket av lys og trykk – hvilket for det meste vil si at ungene trekker i spaker og drar i snorer – skaper et særdeles sammensatt lydbilde.

– Dette er laget utelukkende for lek. Utfordringen vil nok bli å gi flest mulig anledning til å delta, sier informasjonsansvarlig Siri Lindstad i Rikskonsertene. Ungene som deltok i går, fant fort sin favoritt: De digre «pianotangentene» som man kunne hoppe på, og lage sin egen musikk.

Containeren skal stilles opp i byenes «storstuer». I Steinkjer betyr det utenfor Dampsaga, i Trondheim på Torvet. Etter premieren i Sortland nå torsdag, kommer turneen til Steinkjer tirsdag 19. september og til Trondheim onsdag 20. Dagen etter finner den sin plass ved Festiviteten i Kristiansund.

Utenom «Sonosaurus» skal en kjerne av tolv musikere følge turneen som i alt skal besøke 15 steder. De representerer et meget bredt spenn, fra kvederen Øyonn Groven Myhren, gitaristen Knut Reiersrud og fløytisten Hans Fredrik Jakobsen, Bugge Wesseltoft og hans tre musikere i «New Conception of Jazz», slagverks-trioen SISU, techno/dance-artisten Per «Mental Overdrive» Martinsen til cimbalospilleren Laszlo Racz.

Samspill med lokale amatørmusikere skal også ivaretas. Lokale profesjonelle musikere skal sette ytterligere farge underveis, hvilket betyr for eksempel at Frode Alnæs blir med når turneen kommer til Kristiansund og Volda. I Trondheim skal blant andre kvederen Groven Myhren gi konsert i Rådssalen på biblioteket, mens arrangementet på Torvet får tilskudd av lokalt produsert stunttrylling, pyroteater, breakdance og hallingkast! Nå gjenstår at også værgudene signer arrangementet.

Om kvelden er «Blue Garden» rammen rundt en stor konsert.
I Steinkjer er Dampsaga arena for besøket. Også det arrangementet får tilskudd fra lokalt hold. I det hele tatt – der hvor Rikskonsertene slår seg til for et døgns tid, skal det lokale kulturlivet også prege arrangementet.

Rundt omkring sitter nå lokale musikkorps og øver på harde livet til Rikskonsertene kommer på besøk. Formannen i Norsk Komponistforening, Glenn Haugland, har spesialskrevet et verk – Sjokolyder – for SISU – landets eneste fulltids
slagverksgruppe, samt åpningsverket «Lyd og land» for SISU og lokale korps. Sjokolydene skal musikerne trylle frem fra kurva sjokoladeselgere bærer på magen. De tre – Thomas Nilsson, Marius Søbye og Bjørn Skansen – har aldri vært redd for å gå nye veier. De har spilt på nær sagt alt mulig – fra granathylser til ballonger – og er blant annet kjent for sitt samarbeid med vokalgruppen Kvitretten.

– Det er et høyst spesielt bestillingsverk, men det har vært moro å lage det, sier Glenn Haugland til Adresseavisen. Som så mange andre frydet han seg storartet under demonstrasjonen av «Sonosaurus» i går.

Ved siden av et kjempearrangement i kulturbyen Bergen senere i høst, er «Lydlandskap» Rikskonsertenes største satsing i år. Om dette brede, folkelige utspillet går inn i en sammenheng der det gjelder «å redde» Rikskonsertene fra en mulig nedleggelse, slik det også er foreslått, var det ingen som ville kommentere i solskinnet på Filipstadkaia i går. For nå er Sonosaurusen løs!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *