Bøker jeg har lest første kvartal i år

Det blir innimellom litt langt mellom blogginnleggene, men her kommer en oppsummering av bøkene jeg har lest de første tre månedene i år. Mange fine leseopplevelser – 15 bøker i alt!

Innsirkling-1

Carl Frode Tiller: Innsirkling
Nei, jeg har ikke lest noen av Tillers Innsirklings-bøker før, og ja, de er akkurat så bra som folk sier. I alle fall denne første, som er den eneste jeg har fått lest så langt. Den er så brutalt bra at jeg innimellom måtte ta pauser fra den. Hvordan kan en fyr på bare 30 år (som Tiller var da denne første boka i trilogien kom ut) forstå så mye av menneskeheten?

untitledTrude Marstein: Hjem til meg
Denne skrev jeg om her. En tekst av Sissel Gran i Morgenbladet fikk meg til å forstå hvor jeg ikke likte boka.

Hvite netterAnn Cleeves: Hvite netter
Mannen henger i en kraftig renneløkke festet til takbjelken. Når Jimmy Perez går nærmere, ser han at den døde har en klovnemaske med et stort smil over ansiktet. Et usannsynlig selvmord, konstaterer Perez. Dette er den andre romanen i Ann Cleeves´ krimserie fra Shetland.

stonerJohn Williams: Stoner
Denne boka var så fin at jeg måtte skrive om den i en leder i Forskerforum. Den lederen kan du lese her.

ÅmodtTinaDetbliraldrilystherStor

Tina Åmodt: Det blir aldri lyst her
Selv om det tar en stund før jeg skjønner at dette rett og slett er en thriller, blir jeg fanget av historien fra første stund. Åmodt skriver om paret Sara og Eli som drar til Finnmark, der Eli skal jobbe som fisker. Det er en mørk, rå og intens historie om kjærlighet og makt.

childrens book_coverA.S. Byatt: The Children’s Book
En fantastisk bok å begynne leseåret 2015 med. Jeg har skrevet om den her, og kommer til å ha den med meg videre gjennom året i form av Byatt-prosjektet.

Brothers Grimm_cover

Brødrene Grimm: Snøhvit
Som en del av Byatt-prosjektet leste jeg Brødrene Grimms versjon av eventyret om Snøhvit. Det var artig lesning ettersom man da ser hvordan denne fortellingen stadig får ny drakt alt etter hvem det er som forteller den. Jeg har også sett noen filmer mer eller mindre basert på Snøhvit-fortellingen, og alt finner du her.

Helvetesilden

Karin Fossum: Helvetesilden
Fossum fikk – veldig velfortjent – Rivertonprisen for denne krimromanen, som kom ut i fjor. Jeg har av en eller annen grunn ramlet av Fossum-lasset de siste årene, uten at jeg vet hvorfor, for jeg synes fortsatt at hun skriver helt ekstraordinære krimromaner. Denne leste jeg en av de første nettene etter at jeg kom fra New York, da jetlagen herjet. Det hjalp ikke akkurat på nattesøvnen å lese om mordene på Bonnie Hayden og hennes fem år gamle sønn Simon. Man skjønner jo ganske kjapt at parallellhistorien, med mamma Mass og hennes 21-år gamle sønn Eddie, skal flettes inn i historien om Bonnie og Simon, men løsningen kom overraskende på meg, akkurat slik det skal gjøres i en god krim.

The Paying Guests_coverSarah Waters: The Paying Guests
Waters skuffet meg skikkelig med denne, noe jeg har skrevet om her. Likevel har jeg tenkt på meg Litteraturhuset 29. april, når hun samtaler med Inger Merete Hobbelstad. Hun skrev jo så bra bøker før….

Vinternoveller_coverIngvild H. Rishøi: Vinternoveller
En perle av en bok, som jeg har skrevet om her.

Becomberga_coverSara Stridsberg: Beckomberga. Ode till min familj.
Jeg hadde allerede kjøpt boka da Sara Stridsberg gjestet Litteraturhuset tidligere i vinter, i samtale med Åsa Linderborg, men hadde ikke fått lest den. Etter litteratursamtalen gikk jeg imidlertid rett hjem og strekkleste romanen. Beckomberga i Stockholm var Sveriges – og ett av Europas – største psykiatriske sykehus på 1900-tallet. Stridsberg egen far var innlagt der en periode, og hun bygger på faktisk materiale, selv om hun understreker at dette er fiksjon, en roman om Jimmie og datteren Jackie.  Samtidig er det også en fortelling om den svenske velferdsstaten. «Jeg ville løfte fram det friske i det syke, og det syke i det friske», sa hun på Litteraturhuset.

Hver-morgen-kryper-jeg-opp-fra-havet_hd_imageFrøydis Sollid Simonsen: Hver morgen kryper jeg opp fra havet.
Kjærlighet og knust hjerte fortalt gjennom naturfagsboka di. Aldri har hjerte og smerte blitt fortalt i mer fysiologiske former enn i denne debutromanen til Simonsen. Jeg elsker den.
«Et hint ligger i de magnetiske polene – med hundre tusen års mellomrom bytter de plass, nord blir til sør og omvendt. Striper etter den magnetiske reverseringen ligger i steinen langs havbunnen og markerer bevegelsene fra den ene til den andre siden. Ting skifter. Ting bytter side. Ting går ikke som vi håpet.»

Ann Cleeves_Røde knokler_cover

Ann Cleeves: Røde knokler.
En ung arkeolog finner beinrester etter et menneske under utgravninger på en av de små Shetlands-øyene. Kort tid etter blir en eldre kvinne skutt og drept. Politietterforsker Jimmy Perez blir tilkalt for å avklare om skuddet er en tragisk ulykke eller ikke. Dette er den tredje romanen i Ann Cleeves´ krimserie fra Shetland.

cleeves-ann-blatt-lynAnn Cleeves: Blått lyn
Høststormene raser, og havet står i kok når politietterforsker Jimmy Peres ankommer Fair Isle med samboeren Fran, for å la henne oppleve øya han kommer fra. Det holdes en fest for paret på fyret North Light. Dagen etter festen blir en kvinne funnet myrdet. På grunn av dårlig vær må Jimmy Perez løse saken helt på egen hånd, og det før morderen slår til igjen. Dette er den fjerde romanen i Ann Cleeves´ krimserie fra Shetland.

Dead_Water_HB_fc_Ann Cleeves: Dead Water
Jimmi Perez sørger over Fran, så når liket av journalist Jerry Markham blir funnet i en tradisjonell Shetlands-båt, er det unge Willow Reeves som satt til å lede etterforskningen.  Markham var opprinnelig fra Shetland, men hadde forlatt øyene for å jobbe i London. I kjølevannet etterlot han seg en skandale som involverte en ung jente, Evie Watt, nå forlovet med en sjømann. Markham hadde få venner på øya, så hvorfor var han kommet tilbake? Dette er den femte boken i Anne Cleeves serie fra Shetland.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *