Alt som inspirerte meg i uke 50, 2020

Bøker: Lest i uke 50, 2020

  • Anneli Furmark: Gå med mig till hörnet (2020)
  • Christine Myrvang: Tause kilders tale. Var Dea Sigrid undsets store, uforløste kjærlighet? (2020)

Podcast: Edmonia Lewis högg fram friheten i den vita marmorn, Obs, Sveriges radio

Hon var en internationellt erkänd skulptör, hon var svart och hon var kvinna. Men länge tycktes hon utraderad ur historien. Anna Blennow pusslar ihop några bitar i Edmonia Lewis exceptionella liv.

Film: «Hjem til jul» av Bent Hamer (2010)

Podcast: Prat, piller och poesi – psykoterapin i Louise Glücks diktning, Obs, Sveriges radio

Psykoterapi har spelat en avgörande roll i Nobelpristagaren Louise Glücks liv och poesi. Jonas Brun, en av hennes översättare och själv psykolog, reflekterar över sambandet.

Film: «It’s a Wonderful Life» av Frank Capra (1946)

Musikk: Lyttet til i uke 50, 2020

  • Frank Sinatra: Twenty Golden Greats (1978)

Artikkel: «Marius Hoels florlette floskler», av Emil Bernhardt, Scenekunst.no

«Og NRKs musikkmedarbeidere, hva gjør de i dag? De er fremdeles blant de absolutt fremste på feltet, og – med noen unntak – får de lov til å lage lister, eller anbefalinger, som det gjerne kalles. Hvilken sjenerøsitet, for ikke å snakke ressursutnyttelse! Resultatet blir mer å regne som auditive vareopptellinger, fremført i et slags forvrengt, selvsagt motvillig påtvungent reklamespråk. For anbefalingen er en overflatisk, lettvint form egnet for salg og promotering. Den er kulturkonsumets sjanger, om et slikt begrep overhodet gir mening for den sittende ledelsen. Vi som er interessert i musikk, er ikke bare opptatt av «stemningen, melodiene og klangbildet til den klassiske musikken» som Hoel – igjen fullstendig katastrofalt og anelsesløst – får seg til å skrive. CD-spiller har vi faktisk selv. Vi er også – og særlig når mediet er radio – opptatt av at det er noen, levende mennesker, som har komponert og fremfører musikken, at disse menneskene virker eller har virket i en historie, at det komponerte verket har en tittel, at det er tenkt inn i en sammenheng, at det står i relasjon til andre verk, at disse tilhører epoker og stiler, eller at de kanskje nettopp opponerer mot slike osv., osv.«

Journalist, fagbokforfatter og kulturprodusent

Webhotell levert av Zondo Norge AS