Alt på ett sted

Nettsiden Avhandlinger.no vil gjøre det enklere både å finne og få trykt enkelteksemplarer av doktoravhandlinger.

(Denne artikkelen ble først publisert i Forskerforum 4/10.)

– Ennå er det meste på planleggingsstadiet, sier utviklingssjef Vemund Barstad Bermingrud i studentbokhandelen Akademika. Men går det som han håper, blir nettsiden Avhandlinger.no ganske snart et samlested for alt som har med norske doktoravhandlinger å gjøre.

– Doktorgradsforskningen når ikke alltid helt ut. Både Akademika og forlaget Unipub får henvendelser fra for eksempel biblioteker som leter etter avhandlinger. Hvor mange trykte eksemplarer som finnes av de enkelte avhandlingene, er jo opp til institusjonen. Når det er tomt der, er det ikke uvanlig at doktorander bruker egne penger til å trykke opp avhandlingen sin for å formidle den videre, sier Bermingrud.

På denne siden skal man kunne få en oversikt over alt av disputaser, finne fram til digitale utgaver av avhandlingene, for deretter å bestille en trykt utgave eller kanskje til og med en e-bokversjon. Det skal også bli mulig for doktorander å opprette profiler med informasjon om dem selv, og Avhandlinger.no vil også kunne brukes som en plattform for utenlandske forlag for å få informasjon om nyere norsk forskning. Store planer, med andre ord.

Bygger på andre baser

I dag publiseres stadig flere avhandlinger som fritt tilgjengelige pdf-filer i baser som DUO (UiO), BORA (UiB), DIVA (NTNU) og Munin (UiT). Det er disse basene den nye nettjenesten skal bygges på.

– Vi skal ikke være en konkurrent til disse basene og har ingen ønsker om å drive med dobbelpublisering, understreker Bermingrud.

BORA i Bergen har i dag i underkant av fire hundre doktoravhandlinger i fulltekstversjon. I Munin-basen i Tromsø ligger det 122 avhandlinger, i DUO i Oslo vel 354. Dette tallet vil nok øke kraftig i årene framover, tror Stine Marie Barsjø, hovedbibliotekar ved Universitetet i Oslo.

– Det er mulig å krysse av for at man også ønsker å bli publisert i DUO på det bestillingsskjemaet doktoranden sender Unipub for å bestille trykking av avhandlingen.

Det er imidlertid fortsatt en del runder som skal gås med hensyn til opphavsrett og hvem som skal ha eierskap til de ulike tjenestene. Heller ikke alle roper umiddelbart hurra for fulltekstpublisering som sådan.

– Enkelte fag kan nok se det som litt skummelt at en doktoravhandling skal bli så åpent tilgjengelig, særlig hvis doktoranden har tenkt å jobbe videre med stoffet, sier Stine Marie Barsjø.

Varierende behov

– Det er hele tiden et motsetningsforhold mellom ønsket om å publisere internasjonalt og ønsket om å gjøre forskning tilgjengelig, og det må vi være varsomme med. Vi tror vel at vi vil ha noen avtaler som gjelder trykking på forespørsel, andre kommer ikke til å ønske å gjøre det fordi de venter på en forlagsavtale, sier Bermingrud.

Men om man ønsker det, skal man altså ikke være nødt til å vente på en forlagsavtale for å bli inkludert i litteratursøk.

– Etter hvert ser vi for oss at folk som søker på et emne hos oss i Akademika, skal kunne få fram både bøker om emnet og publikasjoner med åpen tilgang, eller andre typer forskning, forteller Bermingrud.

 

 

LagreLagre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *