40% fett

Siri Lindstad er nylig blitt ny redaktør for det feministiske tidsskriftet Fett. Det er en heltidsjobb, selv om hun bare får lønn for under halvparten.

(Intervjuet av Frank Lande i Aftenposten 17.07.2007.)

Fetts redaksjon står midlertidig uten kontor, noe som forklarer hvorfor Lindstad jobber hjemmefra. Dette vil forandre seg i august, når det nye Litteraturhuset åpner og Fett flytter inn der.

– Vi vet egentlig ikke noe særlig om Litteraturhuset, men nå kommer vi inn i et fellesskap med andre tidsskrifter, noe vi gleder oss til.Lindstad sitter på kanten av stolen, med begge albuene godt plantet i kjøkkenbordet. Hun har nesten alltid begge håndflatene tilpasset formen på hver side av ansiktet. Slik man holder en ball. Ofte avslappet. Andre ganger som en blind person som forsøker å kjenne etter hvordan hun ser ut.

Fett blir til

Etter å ha surret noen år rundt på Blindern, gikk Lindstad på Journalisthøgskolen. Deretter har hun jobbet som frilansjournalist, samt vært med på å starte Fett.

– Vi var en gjeng som var ganske misunnelig på svenskene, som hadde et veldig bra feministisk tidsskrift som het og fortsatt heter Bang. Vi hadde lyst til å lage noe lignende i Norge, og i 2003 begynte vi å jobbe med det.

Svenskene var ikke bare først med å lage et feministisk tidsskrift, men også med å gi ut en bok med feministiske tekster. De kalte boken «Fittstim», og da Norge kom med «Råtekst» et halvt år senere, var Siri Lindstad en av bidragsyterne.

– Vi kom på en måte diltende etter, men jeg føler at Fett er blitt noe annet enn lillesøsteren til Bang. Vi er mye mer rettet mot folk flest. Det er et mål for oss at vi ikke skal være et Blindern-produkt.

Første utgivelse

Da Fett kom ut med sitt første nummer høsten 2004, var Lindstad kulturredaktør. Én av de første reaksjonene på det nye tidsskriftet, var at redaksjonen var så homogen. Den så ut til å bestå utelukkende av kvinner med høyere utdannelse fra Universitetet. Lindstad gjenkjenner seg i kritikken.

– Vi er nok ikke et tverrsnitt av den norske befolkning, men vi prøver å invitere inn temaredaktører med en litt annen bakgrunn enn oss selv. Likevel, at vi er akademikere fra middelklassen, det kommer vi ikke bort ifra.

– Er det et problem?

– Kun hvis vi ikke slipper andre til, men jeg opplever ikke at vi har stengt noen ute.

Fett er også blitt kritisert for å ha så få mannlige bidragsytere. Er det en grunn til at det er så få menn i redaksjonen?

– Jeg tror ikke de tenker på at de kan skrive for oss. Kanskje tror de at de ikke har noe å komme med, men det har de. Det er ikke mulig å ha en feministisk debatt uten menn.

Krig, feminisme og sånt

Det første nummeret av Fett med Siri Lindstad som redaktør kommer ikke ut før i september, men tekstene til nummeret er allerede levert. Hva er temaet?

– Krig, sier hun og ler. – Vi henger oss på vernepliktsdebatten og skriver om kjønn og krig.

De kommer til å diskutere blant annet krigsidealer. Lindstad påpeker at mange tror at Fett er et kvinnesaksblad, men det er det ikke. De er interesserte i kjønn, enten det gjelder menn eller kvinner.

– Hva synes du om forslaget om at verneplikt også skal gjelde for jenter?

– På én måte ser jeg ingen grunn til at ikke verneplikten skal gjelde for alle, men når jeg hører om hvor utrolig få gutter det er som faktisk er egnet til å gjennomføre førstegangstjenesten, så skjønner jeg ikke at det ikke bare kan være frivillig.

Reduserende

Det er opplagt at Lindstad er opptatt av feminisme, men hva er det som engasjerer henne mest?

– Nå er jeg lesbe, så jeg er veldig opptatt av spørsmål knyttet til kjønn og seksualitet. Særlig den evige diskusjonen om hva som er riktig og galt, normalt og unormalt i forhold til hvordan man burde leve livet sitt. Det er få ting jeg kan hisse meg slik opp over som folk som har en formening om hvordan andre skal leve livet sitt, sier Lindstad, og fortsetter.

– Mitt feministiske engasjement har utgangspunkt i en frustrasjon over at folk hele tiden reduseres til «kjønn» eller andre kategorier. Jeg synes mennesket er så utrolig mye mer mangfoldig enn det vi får lov til å være. Det samme gjelder etnisitet. Vi nordmenn er utrolig dårlige til å tåle at folk lever livet på en annen måte enn den norske måten. Vi er så opptatt av å diskutere hvorvidt vi kan godta ting eller ikke, og at det er vår formening som skal være avgjørende i forhold til hvordan andre lever livene sine. Forhåpentligvis driter de i hva vi mener, ler hun.

Arbeidsglede

Av alle som bidrar til hver utgave av Fett, er det kun redaktøren som får betalt. Lindstad er involvert i alle ledd, også etter at tekstene er leverte, når alt skal redigeres og klargjøres for publisering.

– Fett er på en måte et hobby-prosjekt, dessverre, men alle forventer at det skal være like bra skrevet som i en hvilken som helst avis. Tidsskrifter er litt rare på den måten. Det er mange som liker å lese dem, men de skjønner ikke hvor mye arbeid som ligger bak.

– Men jeg er glad i å jobbe da, selv om man egentlig ikke får lov til å si det høyt.

Siri Lindstad

 • Født: 9. juni 1971
 • Utdannelse: Cand.mag. i nordisk språk og litteratur. Journalisthøgskolen i Oslo.
 • Er frilansjournalist, blant annet for Ny Tid, Kilden,
  Fett, Kvinner sammen og Blikk.
 • Aktuell: Ble ny redaktør i det feministiske tidsskriftet
  Fett 1. juli.

Sommerfri

 • Hvor drar du?
  Stockholm
 • Hva tar du med deg?
  Jeg tar med meg en god stabel med krimbøker. Blant annet Leif G.W. Persson.
 • Hvor ender kvelden?
  Den ender vel på en eller annen uteservering på Söder.

LagreLagre

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *